Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (2024)

Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (1)

De belangrijkste zichtbare vernieuwingen aan de Audi R8 zijn de grotere grille en de wagenbrede diffusor achter. Bruut! Maar spannend? Mwah. Waar we het wel warm van krijgen, is de ongeblazen V10-middenmotor. Diens gebrul is misschien wel het meest huiveringwekkende geluid dat we kennen. En hij is nog krachtiger geworden ook.

Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (2)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (3)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (4)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (5)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (6)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (7)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (8)

Dat de Audi R8 over uitstekende allroundkwaliteiten beschikt, dat weten we nu wel. Dat heeft hij in diverse vergelijkende tests al bewezen, al blijft de kleine kofferbak een dingetje bij trips die meer dan één weekend duren. Daarnaast kunnen we hem evenmin aanbevelen als boodschappenauto. Maar als Audi beweert dat het vermogen van de vernieuwde V10 is gestegen van 540 naar 570 pk, en dat hij nog sneller en preciezer op bevelen van de bestuurder reageert, willen we dat graag aan den lijve ondervinden.

Daartoe krijgen we alle gelegenheid op het circuit van Ascari. Hoewel deze baan in de buurt van het Zuid-Spaanse stadje Ronda nog maar 15 jaar oud is, heeft het al een roemruchte reputatie. Het is aangelegd door de Nederlander Klaas Zwart, die in het ontwerp van zijn eigen circuit een aantal beroemde en beruchte bochten van bestaande circuits opnam. Zo komen we onder meer Copse van Silverstone en Eau Rouge van Spa-Francorchamps tegen. Al met al kun je dan ook van een lekker uitdagend baantje spreken. Nou ja, baantje – de totale lengte bedraagt 5,4 kilometer. Hoe dan ook: als een auto het hier goed doet, dan zit het met de rijeigenschappen wel snor. Volgens Audi zijn die van de R8 geperfectioneerd. Dat hebben de ingenieurs van Audi Sport bewerkstelligd door zowel de software als het elektromechanische deel van de besturing onder handen te nemen. We zijn benieuwd.

Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (11)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (12)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (13)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (14)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (15)

Weergaloze brul

Enigszins gespannen nemen we plaats in het racegestoelte. We zetten het afgeplatte alcantara stuur in de juiste stand en drukken op de rode startknop. Doordat de kleppen in het uitlaatsysteem bij de start openstaan, laat de motor een ijzingwekkende brul horen. Onmiddellijk wordt de spanning in ons lijf omlijst door rechtopstaande nekharen en kippenvel. Gelukkig gaan deze tekenen van opwinding schuil onder de dikke raceoverall en de verplichte helm, zodat onze Audi-instructeur er niets van merkt.

“Onmiddellijk wordt de spanning in ons lijf omlijst door rechtopstaande nekharen en kippenvel.”


Kalmpjes rijden we naar de startlijn, waar de starter met een headset op zijn hoofd en een vlag in zijn handen op ons wacht. We staan nog maar nauwelijks stil, of we krijgen al een 'go'. We geven de 570 pk de vrije teugels, maar dankzij de quattro-aandrijving is er geen greintje wielspin. Even gaat er een lichte sidderring door zijn strakke body en we knallen het rechte stuk op. Vlak voordat de toerenteller bij 8.500 toeren in het rood vliegt, flipperen we de bak in twee: bam! Doortrekken in drie, maar dan doemt er een gemene link-rechtscombinatie op. Gas iets liften. Het kán in drie, al gaan de echt snelle jongens hier waarschijnlijk ook weer terug naar twee. Daarna is het weer vol gas, richting 'The Screw', een lange bocht, waar het even zoeken is naar de ideale lijn. We zijn de bocht nog niet uit, of de instructeur roept: 'Full throttle!' Ik ben netjes opgevoed, dus doe ik braaf wat me wordt opgedragen. De V10 geeft me voor mijn gevoel letterlijk een schop in m'n rug – de gasrespons van de ongeblazen tiencilinder is heerlijk direct en ondanks zijn forse inhoud van 5.2 liter is-ie dol op hoge toerentallen. Pas bij 6.200 tpm bereikt-ie zijn maximumkoppel van 560 newtonmeter (was 540 Nm). Ik krijg het idee dat we op het rechte stuk dik 200 km/h halen, maar ik waag het niet om op de snelheidsmeter te kijken – met een auto van dit kaliber wil je het juiste rempunt niet missen…

Verrassend goedmoedig

Na de Senna S-combinatie krijgen we opnieuw een lang recht stuk, en dan volgt een dubbele haakse bocht. Hiervoor moet je echt vól in de remmen, anders ga je er genadeloos af. Door het verbeterde ESP staat de R8 bij een noodstop vanaf 100 km/h anderhalve meter eerder stil dan voorheen, en vanaf 200 km/h is het verschil zelfs 5 meter. Hoe dan ook gaat vertragen gevoelsmatig net zo snel als accelereren, waardoor ik iets te veel snelheid verlies. Dat doen we bij het tweede rondje minder voorzichtig…
Gas erop en met een ongelooflijke hoeveelheid grip bijten de Michelin Pilot Sport Cup 2-banden zich vast in het licht vochtige asfalt. Nu volgt een kaarsrecht stuk, daarna wacht ons de tweede dubbele haakse bocht. Die nemen we iets dapperder dan de eerste en het is verbazingwekkend hoe goedmoedig de auto reageert. Audi's supersportwagen mag er dan indrukwekkend uitzien en een intimiderende cijferlijst hebben, door de stuurprecisie, de Ultra HD-communicatie van het onderstel, de schier eindeloze quattro-grip en de rechtlijnige gasrespons, stelt hij je snel op je gemak.

Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (16)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (17)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (18)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (19)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (20)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (21)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (22)

Wanneer 't nog een beetje meer mag zijn?

Wie met de standaard R8 geen genoegen neemt, kan nog een trapje hoger winkelen. Daar vinden we de R8 V10 Performance, de vervanger van de R8 Plus. De Performance brult geen 570 pk bij elkaar, maar doet er nog een schepje van 50 pk bovenop. Het koppel stijgt iets minder drastisch: dat gaat van 560 naar 580 Nm. Daarmee accelereert de Performance in 3,1 seconden naar de 100 km/h, oftewel drie tiende sneller dan de standaard R8. En in plaats van 324 km/h schopt hij het tot een ongegeneerde 331 km/h. Cijfers waarmee je niet wilt spotten.

“We zijn de bocht nog niet uit, of de instructeur roept: 'Full throttle!' Ik ben netjes opgevoed, dus doe ik braaf wat me wordt opgedragen.”


Aan de buitenkant wordt de vernieuwde R8 gekenmerkt door een lagere en bredere grille. De oplettende autospotter ziet natuurlijk ook dat het chroomlijstje eromheen is verdwenen. Voor een betere luchtgeleiding zijn aan weerszijden van de spoiler kleine vleugeltjes aangebracht. De subtiele zwarte spoilerlip loopt door aan de zijkant van de auto, waardoor hij optisch nog iets lager over het asfalt schuift. Al met al lijkt de R8 zelf niet helemaal tevreden met deze uiterlijke wijzigingen, want hij kijkt bozer dan ooit. Dat heeft niets met zijn humeur van doen, maar met het donkerder glas van de koplampen. Aan de achterkant – ongetwijfeld de kant die medeweggebruikers het vaakst zullen zien - is de nieuwe R8 te herkennen aan het luchtrooster over de volle breedte. Bovendien zijn de hoekige eindpijpen van de uitlaten vervangen door ovale exemplaren. Vanbinnen beperken de wijzigingen zich tot aangepaste bekledingsstoffen en kleuren. Meer was ook niet nodig, want de afwerking was al top en de stoelen zaten al uitstekend. Audi heeft de uiterlijke verschillen tussen de standaard R8 en de Performance subtiel gehouden. Geen schreeuwende kleuren of buitensporige 'spoilerei', maar titanium grijs gespoten 'kieuwen' en buitenspiegels in plaats van glimmend zwarte exemplaren.

Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (23)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (24)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (25)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (26)
Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (27)

Voortreffelijke allrounder

De Audi R8 had al heel veel in huis dat de sportwagen- en techniekliefhebber doet watertanden: een aluminium spaceframe, een geavanceerd aandrijvingssysteem en een uitgesproken uiterlijk. Klapstuk was en blijft echter de woeste, ongeblazen V10-middenmotor. Sterker nog, na de vermogensupgrade is het een nog brutere machine geworden. Maar het mooie is dat je niet eens een tot in je tenen getraind dompteur hoeft te zijn om het monster te temmen. Dankzij de verbeterde besturing voel je heel goed wat de auto doet en ben je altijd 'in control', en dit wil allesbehalve zeggen dat de R8 maar een matige volbloed is. Integendeel.

De vernieuwde Audi R8 Coupé en Spyder kunnen elk momentel bij de dealer arriveren. Prijzen moeten ook nog volgen.

Audi R8 Coupé test - AutoReview.nl (2024)

FAQs

Is an R8 considered a supercar? ›

Overview. Few supercars actually get driven daily, but the 2023 Audi R8 seems designed for such a task. It offers a reasonably easy-going ride along with its breakneck acceleration. The R8 shares its underpinnings and its powertrain—a mighty V-10 and seven-speed automatic—with the wild Lamborghini Huracán.

Why Audi R8 is discontinued? ›

Looking back at sales results, demand for the R8 has always been low, which is understandable given the car's exorbitant price tag. Demand peaked in 2008 when Audi shipped 5,016 cars to customers. These sales numbers take into consideration both the Coupe and Spyder variants.

What year is the best year for the Audi R8? ›

The Audi R8 is an excellent vehicle if you want a reliable, fast car. We recommend the 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2016, 2017, 2018, or 2019 selection for the best results.

Is the Audi R8 a reliable car? ›

Reliable Audi R8 Model Years

The engineering and parts work, and they work well together, so Audi doesn't change much more than the surface and a few little features from year to year. It's a fabulous supercar, but there are still some years to avoid if you don't love severe issues.

Which R8 has a Lamborghini engine? ›

The Audi R8 (Type 4S) is the second generation of the R8 sports car manufactured by German automobile manufacturer Audi. The Type 4S is based on the Lamborghini Huracán and shares its platform and engine.

What is faster Audi R8 or Ferrari? ›

Acceleration from 0-100km/h is rapid – 3.7 seconds and 3.8 seconds for the V10 RWD Coupe and Spyder respectively, while the V10 Performance Coupe and Spyder can nail it in 3.2 seconds and 3.3 seconds.

How many miles do Audi R8 last? ›

Audis can typically go up to 200,000 miles or 20 years without major repairs when they're properly maintained. They're fairly reliable cars, and Consumer Reports ranks them within the top 10 new car brands when it comes to reliability.

What to look out for when buying a Audi R8? ›

The R8 has a strong reputation for reliability, but there are a few things worth looking out for. Check the alloy wheels and tyre sidewalls for signs of kerbing damage, as they're both susceptible to this. Low-mileage cars get through a lot of oil, although this habit lessens the more the car is driven.

What cars are better than the Audi R8? ›

Which car is faster than the Audi R8? In that same price range, the Porsche Turbo is faster. Less expensive cars that are faster include the Nissan GTR, Tesla Model S P100D, and the Corvette Z06.

How much does it cost to insure a Audi R8? ›

The average cost to insure an Audi R8 is approximately $3,112 per year, but the insurance company you choose can significantly impact your rate. For a full coverage policy, the cheapest company is Progressive at $1,984 per year, while the most expensive is Farmers at $4,545 per year.

How practical is an Audi R8? ›

We'd class the R8 as a supercar and then some. You see, while it's fast, loud and capable, it's also very pleasant and comfortable to drive around normally and it'll easily climb speed bumps that most supercars will scrape their noses on.

Is Audi R8 good for daily drive? ›

The Audi R8 is a phenomenal daily driver. With my creature comforts restored, I felt right at home driving a supercar. The suspension was smooth, eating up all the little annoyances that had formed in the concrete highway over the years. When the bumps were bigger, they were much less jarring than what I was used to.

Is an Audi R8 a sports or supercar? ›

A car that covers those criteria is Audi's ultra-popular supercar, the Audi R8. The R8 has made use of an age-old recipe – borrowing parts from a fellow Volkswagen AG subsidiary – utilising its connections through a parent company to the fullest.

What is an Audi R8 classified as? ›

The Audi R8 is a mid-engine, 2-seater sports car, which uses Audi's trademark quattro permanent all-wheel drive system. It was introduced by the German car manufacturer Audi AG in 2006. Production ended in the first quarter of 2024.

What is the Audi R8 considered as? ›

The impeccably styled Audi R8 made its US debut in the fall of 2007 as a mid-engine supercar combining performance and everyday drivability. It remains as an Audi through and through, retaining the hallmark quattro all-wheel drive system and its Aluminum Space Frame construction.

What classifies as a supercar? ›

The term is, to some extent, subjective, but most supercars offer somewhere between 500 and 900 horsepower, reach top speeds of 200+ mph, hit 60 mph from 0 in roughly three seconds, and weigh between 2,200 and 3,700 pounds.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6357

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.