Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (2024)

Audi lanserar en specialversion av åldrande R8. GT-versionen är både vassare, bakhjulsdriven, mer teknikspäckad och markerar slu*tet för R8. Åtminstone för denna gång. Vi ser vad den går för på bana.

GT är den R8 som är bäst lämpad för att åka sidledes. Foto: Tobias Sagmeister / Audi

Robin Törnros

Det känns hur den grovkorniga asfalten plågar de greppvänliga Cup 2-däcken när jag navigerar den för mig helt nya Monteblanco-banan strax utanför Sevilla. Audi har tagit med sig en hel däckverkstad som får jobba flitigt under dagen. Men det beror inte enbart på att banan äter däck till frukost, lunch och middag.
I depåområdet har de nämligen riggat upp en driftingbana för att visa upp R8 GT:s nya finurliga funktion.

Liksom sin föregångare, som bröt ny mark för Audi när den lanserades 2006, sätter även GT-versionen punkt för denna andra generation R8. Skillnaden är att modellen nu även går i graven. Det gör också V10-motorn, åtminstone i detta utförande. En ersättare till Audis viktiga flaggskepp kommer, men ligger ännu några år bort och när den kommer blir det eldrift signerat e-tron.

Det här är nytt

9

Antal km/h lägre toppfart än bilen den baseras på. Detta på grund av mer aerodynamiska hjälpmedel för bättre väghållning.

20

Antal kilogram lättare än R8 V10 Performance RWD som GT-versionen baseras på.

50

Antal fler hästkrafter än Performance-­versionen.

333

Antal exemplar som kommer att tillverkas av GT-versionen.

Till skillnad från sin fyrhjulsdrivna föregångare skickas all kraft i nya R8 GT enbart till bakhjulen. Det gör fronten lite lättare och R8 GT vill dyka in i kurvorna längs Monteblanco. Men fortfarande har den en lätt understyrning som betryggar. Styrningen är precis och väl avvägd samtidigt som fingertopparna genom alcantaraklädseln matas med information om vad däcken sysslar med. Bilen är lätt att placera tack vare styrningen och den bra sikten.

Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (3)
Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (4)
Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (5)
Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (6)

Det är varmt och torrt på banan men trots det är det svårt att lyckas portionera ut de 620 hästkrafterna V10-motorn levererar utan att antisladdsystemet ska protestera. De 305 millimeter breda bakdäcken jobbar hårt men effekten stryps när man behöver den som mest. Det känns som jag ligger på en lite för hög växel innan bakdäcken till slu*t hittar grepp och skjuter iväg. I detta avseende är GT mer svårkörd än R8 med fyrhjulsdrift där man i princip bara kan mosa på. Åtminstone i Sport-körläget.

Ett klick till på Drive Select aktiverar Performance som släpper tyglarna om effekten och tillåter bredare körning. Exakt hur bred kan jag själv välja med ett litet vred till vänster på ratten. Men det är oavsett svårt att få ner all kraft i backen då effekten antingen stryps eller spinner bort.
Det så kallade ”Torque Rear”-läget är i princip ett driftingläge där man i sju steg kan bestämma hur brett bilen ska tillåta att baken vandrar ut. Som förare ska man endast hålla pedalen mot mattan så räknar bilen ut resten. Men det är svårare än det låter att komma överens med systemet. Långt in i ryggmärgen sitter en reflex som får mig att släppa upp gaspedalen för att möta och kontrollera sladden med högerfoten. Det funkar inte nu.

Varvtalet sjunker för mycket och sladden hävs. Gång på gång försöker jag lära om hur högerfoten ska bete sig men reflexen är för viljestark. För min smak förtar systemet den kontakt jag önskar ha med bilen. Det blir en syntetisk körning med elektriska system som griper in och reder ut.
Detta är den mest kraftfulla V10-motorn i kombination med bakhjulsdrift som Audi någonsin satt i en produktionsbil, och kanske är det därför de vill hjälpa förarna på traven att göra breda uppställ utan att behöva anstränga sig så mycket. En gimmick.

Provkörningsbilen är extrautrustad med skalstolar som håller mig på plats i en perfekt körposition med ratten nära kroppen. Jag som mäter 176 centimeter får utan problem plats även med hjälm på huvudet med några centimeter tillgodo.
Audi har gett R8 GT snabbare växlingstider tack vare annan utväxling och med paddlarna på ratten avverkas de i en rasande takt till ljudkulissen av Audis sista V10-motor. Det karaktäristiska täta, högfrekventa, tekniska och aggressiva ljudet kommer troligen att saknas av många. Tråkigt bara att växlingspaddlarna känns ganska plastiga för en bil i den här prisklassen.

Innan jag blivit varm i kläderna med både bana och bil kör jag i Sport-läge men blir snabbt tvingad att klicka fram Performance då växellådan bråkar för mycket. Så fort man närmar sig rödmarkeringen växlar bilen automatiskt upp även med manuellt läge aktiverat. Det blir särskilt irriterande när det sker precis innan en inbromsning. Tacksamt nog får man själv bestämma var man växlar med Performace-läge aktiverat.

Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (10)
Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (11)
Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (12)

Unikt för just R8 GT är bland annat kolfiber­detaljer som diffusor, små vinglets i fronten, en stor vinge med svanhalsfästen bak. Samt högre effekt, snabbare växlingstider,­ torque rear-läget, keramiska bromsar och 20 kg lägre vikt tack vare saker som andra fälgar. R8 GT kommer liksom föregångaren att tillverkas i 333 exemplar varav cirka tio kommer till Sverige och majoriteten, om inte alla, redan är sålda här hemma. Med ett pris på höga 2 207 900 kronor kan man tycka att det mesta hos en råbarkad produkt som denna borde ingå, men exempelvis skalstolar och ställbara dämpare kostar extra, hur mycket är ännu oklart.

Men R8 GT är inte den enda bakhjulsdrivna R8 du kan köpa. R8 V10 Performance RWD kostar från 1 576 700 kronor, har 570 hästkrafter och ett ”renare” utseende än GT. Är det då värt att lägga 631 200 kronor extra på GT-versionen? Nja.

Audi R8 Coupé V10 GT RWD

Pris: 2 207 900 kronor, säljs nu.

Motor: Bensin. Längsmonterad 10-cyl V-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Cylinderavstängning. Kompression 12,7:1. Borrning/slag 84,5/92,8 mm, cylindervolym 5 204 cm3. Max effekt 620 hk (456 kW) vid 8 000 r/min, max vridmoment 565 Nm vid 6 400-7 000 r/min.

Kraftöverföring: Mittmotor, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare och dubbla triangellänkar fram och bak.

Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,2 meter.

Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd f/b 8,5/11 tum, däck fram 245/30 R20, bak 305/30 R20.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 265, längd 450, bredd 196, höjd 124, spårvidd f/b 165/160. Markfrigång 11. Tjänstevikt 1 645, maxlast i.u, max släpvagnsvikt 0. Tank 80 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 112 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 3,4 s, toppfart 320 km/h.

Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 1,50 l/mil. CO2 341 g/km.

Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.

Skatt: 34 222 kronor per år de första tre åren. Därefter 5 420 kronor per år.

Rivaler

Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Lamborghini Huracán EVO RWDI grund och botten samma bil som R8. Men här i ett råare format med ännu lite högre effekt och till liknande prislapp
Pris: 2 240 000 kronor.

Foto: Ferrari

Ferrari F8 TributoKlassisk italiensk V8 som levererar hela 720 hästkrafter, åttaväxlad låda, bakhjulsdrift och med ett argare ljud och mer attityd än Audi R8.
Pris: 2 620 000 kronor.

Provkörning av Audi R8 e-tronProvkörning
Provkörning av Audi R8 Coupé V10 GT RWD (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6429

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.