Quote test de Jeep Grand Cherokee Summit Reserve 4XE: voor de lekkere track (2024)

WAT Jeep Grand Cherokee Summit Reserve 4XE PRIJS € 102.000 PK’S 380 CILINDERS 4 0 TOT 100 6,3 sec TOP210 km/u GEWICHT 2478 kg CO2 60 gr/km

Jeep Grand Cherokee

Tot de jaren negentig was de drempel om in een terreinwagen te gaan rondrijden hoog. De Range Rovers, G-Klassen en Land Cruisers in het bezit van boswachters, kasteelheren of safaritypes waren groot en onhandig – en met prijzen in de categorie 7 Serie en S-Klasse ook peperduur. Chrysler-baas Bob Lutz bracht daar in 1992 abrupt verandering in toen hij met zijn nieuwste creatie de trappen van Cobo Hall in Detroit beklom en ten overstaan van de wereldpers de gloednieuwe Jeep Grand Cherokee dwars door de glazen pui naar binnen reed.

Voor het eerst was er een sportieve, luxe, comfortabele en makkelijk te besturen SUV, die ook nog eens redelijk betaalbaar was. Hoe groot die hype zou worden kon Lutz toen niet bevroeden, maar Mercedes kwam al snel met de M-Klasse, BMW met de X5 en ga zo maar door. Zelf zou Jeep in Europa in steeds mindere mate deel uitmaken van het populaire P.C. Hooft-tractorsegment, want vergeleken met de concurrenten waren de volgende generaties Grand Cherokee duur, ouderwets en qua design minder aantrekkelijk. Bovendien was de afschrijving spectaculairder dan de kwaliteit.

Echte knoppen

De nieuwe, vijfde generatie is echter gebouwd door Stellantis en dat heeft ervoor gezorgd dat de Grand Cherokee weer een leuke auto is om te zien. Hij heeft een indrukwekkende neus, maar de achterkant – hoewel netjes – steekt wat saai af bij de rest. Toch is dat nog het minste probleem, want de C-stijl lijkt rechtstreeks te zijn overgenomen van Stellantis-genoten Opel Mokka en Opel Adam. Auto’s die u meteen weer mag vergeten. Vanbinnen profiteert de grote Cherokee van een voor Jeep-begrippen ongekend hoogwaardig interieur, uiteraard dankzij het elimineren van een eigen, Amerikaanse identiteit. Er is geen kraakje te bespeuren en met premium materialen en moderne vormgeving is het er goed toeven.

Het infotainmentsysteem past als u het ons vraagt niet helemaal bij een auto van een ton, maar lekker eenvoudig heeft ook zo z’n voordelen. Bovendien wemelt het in deze auto van de echte knoppen die blindelings te vinden zijn. Chapeau! Zo zijn de terreinstanden en rijhoogtes in te stellen met prominente schakelaars op de middenconsole, om elk moment te kunnen besluiten de file te verlaten en zwaar schommelend door sloten en weilanden op het kompas naar uw eerstvolgende afspraak te koersen.

Elektrische hulpmotor

Het schijnt dat wat wij als de Chinese keuken kennen niet veel lijkt op echt Chinees eten. Kennelijk wordt ons iets anders voorgeschoteld dan wat ze aldaar bereiden. Met Amerikaanse auto’s is dat niet anders. Er zijn Daewoo’s die ze in de States onder de naam Chevrolet kennen en ook wat wij aanzien voor een Jeep Grand Cherokee heeft niet veel met de Amerikaanse versie te maken. Nu komt dat laatste vooral doordat de klimaatcrisis per land verschilt. In Nederland zelfs per gemeente, met als oplossing milieuzones waarin de uitstoot schadelijker is dan daarbuiten.

De VS kent deze klimatologische hinderpaal in mindere mate, dus heeft de Jeep daar een serieuze V6 of zelfs een vette V8 onder de kap, terwijl wij het moeten doen met een speelgoedmotor. Als verrassing huist er in het stoere front namelijk een tweeliter viercilinder van Alfa Romeo, afkomstig uit de Giulia, met 272 pk. Natuurlijk lang niet genoeg vermogen voor deze dikke Jeep, maar er is hulp van een 145 pk sterke elektromotor die met zijn 17 kWh-accu een bereik heeft van op z’n best 50 kilometer.

Heerlijke kilometers in rust en vree, tot de driftige Italiaan wordt gewekt. Niet alleen hebben we dan ineens een veel snellere auto, het motortje schreeuwt ook zo hard dat een voorbijganger vermoorden met een gekatapulteerde krukas een reële dreiging lijkt. Desondanks is het weggedrag goed op orde. Het luchtgeveerde onderstel past prima bij de grote lobbes en hij stuurt en remt goed, maar zoals zijn buitenmaten al doen vermoeden gaat hij het liefst rechtdoor. Dat lijkt lastig, maar dan komen zijn offroadeigenschappen van pas en die zijn indrukwekkend. Met een uitstekend verdeelde trekkracht gaf het terrein waarin we rondreden geen aanleiding tot enig drama uit het vooronder. De nieuwe Grand Cherokee is kortom een uitstekende auto, maar mist wat ons betreft Amerikaanse genen. Niet dat hij daarvan kwalitatief beter of zuiniger zou worden of een beter rijgedrag zou hebben. Integendeel. Maar dan was er tenminste een goede reden geweest om eens iets anders te kiezen dan een Volvo XC90 of BMW X5.

Altijd de autotesten van Maurice van Kesteren als eerste lezen? Neem dan een abonnement op Quote!

6x Quote + Quote 5

Shop bij quotenet.nl

Abonneer u hier

Quote test de Jeep Grand Cherokee Summit Reserve 4XE: voor de lekkere track (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5786

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.